Dit vindt de VVD in West Maas en Waal van de begroting 2023-2026

Ieder najaar stelt de gemeente West Maas en Waal een begroting op voor het volgende jaar. Daarnaast maken we een doorkijkje naar de komende jaren: hoe staat de gemeente er financieel voor en wat verwachten we de komende jaren aan uitgaven en inkomsten. En welke keuzes maken we daarin. De gemeenteraad stelt de begroting vast in een openbare vergadering op woensdag 2 november.


Daar gaat een politiek debat aan vooraf. De verschillende politieke partijen gaan met elkaar in gesprek over de keuzes die de gemeente voorstelt. Wat vinden de verschillende partijen belangrijk?


De eerste korte reactie van de VVD in de Maas en Water van 26 oktober jl is:


De huidige programmabegroting laat voor de toekomst positieve cijfers zien. Het is goed dat onze gemeente een veilig financieel beleid voert. Uiteraard is de situatie in de wereld en daarmee in ons eigen land op dit moment wel een grote onzekere factor. Ook in West Maas en Waal merken we daar de gevolgen van.


Voor u als inwoner en ondernemer zijn de gevolgen al voelbaar. Boodschappen worden duurder en de elektriciteits- en gasrekening is aan het stijgen.


In de begroting komt dit wat ons betreft nog te weinig naar voren. Hoe gaat het college onze inwoners en onze ondernemers steunen? We horen dagelijks over de maatregelen vanuit Den Haag, maar zien ook graag vanuit onze gemeente een helpende hand. De VVD heeft hiervoor enkele ideeën die zij tijdens de behandeling van de begroting in wil brengen.


De VVD is al jaren bezig om de lokale lasten voor inwoners te reduceren waar mogelijk. Bijvoorbeeld door te blijven hameren op verlaging of gelijkblijvende OZB in plaats van elk jaar 2% stijging. Ook over de hondenbelasting en toeristenbelasting is de VVD kritisch, zeker in deze onzekere tijd. Dit is wat ons betreft dan ook hèt moment om hiermee aan de slag te gaan.


In onze gemeente vangen we statushouders en vluchtelingen op. Een goede zaak! Maar laten we niet onze eigen inwoners hierdoor uit het oog verliezen. In ieder dorp moeten we bouwplannen blijven realiseren voor verschillende doelgroepen. Dit moet echt een speerpunt worden, zodat er voldoende plek is voor onze inwoners maar ook voor statushouders en vluchtelingen.


We denken dat het zeker nu belangrijk is om een luisterend oor te bieden en onze inwoners zoveel mogelijk te betrekken en te informeren. Alleen op die manier weten wij wat er aan de voorkant speelt en kunnen we, gezamenlijk, proberen om onze gemeente leefbaar en veilig te houden!


Wij kijken uit naar het debat in de Raad op 2 november.


Ellen Jagtenberg, fractievoorzitter VVD

Ejagtenberg@westmaasenwaal.nl