Over de Maas - Granuliet

De West Maas en Waalse VVD is niet blij met de grootschalige stort (verondieping) in onze plassen, zoals dat nu in Over de Maas actueel is.

Het werken in de uiterwaarden houdt maar niet op. Zandwinning is niet nieuw voor de Maas en Waler. Echter door verruiming van regelgeving is het lucratief om eenmaal gegraven gaten (voor industriezand) weer vol te storten met restmateriaal wat dan zogenaamd nuttig toegepast wordt. Vanuit buurlanden komen scherpen naar Alphen/Dreumel. Daarmee wordt onze natuur een afvoerputje. Onder aan de streep worden deze projecten zelfs als natuurontwikkeling gepresenteerd. Het burgercollectief Dreumel heeft deze zaak op een knappe manier voor het voetlicht gebracht.

De gemeente heeft lokaal beleid. Dit beleid kwam te laat om het besluit (uit 2009) van Over de Maas goed te voorzien. in 2011 en 2019 is er nieuw beleid gemaakt om dit wel uit te sluiten danwel veel moeilijker te maken. Dit is ook in het coalitieakkoord van 2018 zo vastgelegd. Ook provinciaal en landelijk wordt dit thema aangekaart. De woordvoerder in de Tweede Kamer, Erik Ziengs) is ook in Dreumel en Alphen geweest en heeft daar zijn zorgen uitgesproken. 

https://westmaasenwaal.vvd.nl/nieuws/37418/tweede-kamerlid-erik-ziengs-bezoekt-alphen-en-dreumel

Door meerdere uitzendingen van Zembla is ook de interne twijfel bij Rijkswaterstaat (als vergunningverlener en toezichthouder) aan het licht gekomen.

Op 6 februari j.l. 

De raad besluit unaniem: Dat namens de gemeenten aan de bevoegde overheidsorganen, die betrokken zijn bij de toestemming die gegeven is voor de stortingen, de zorg en verontwaardiging over de gang van zaken over deze stortingen, wordt uitgesproken, en; Dat namens de gemeente er bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op aangedrongen wordt, in afwachting van verdere onderzoeken naar de gevolgen van het storten van het granuliet en de toegevoegde chemische stof(fen), direct te stoppen met deze stortingen

In maart hebben verschillende raadsleden oa Ellen Jagtenberg en Rene Cruijsen meegelopen met honderden belangstellenden bij de  goed georganiseerde demonstratie om hiermee het geluid kracht bij te zetten. 

De gemeente zet verschillende stappen om invloed uit te oefenen. van verzoeken om handhaving tot gesprekken met de minister(s).

De Tweede Kamer neemt binnenkort besluiten over "hoe nu verder" Onze inzet is dat er serieus geluisterd wordt naar de eisen, bezwaren en bedenkingen die wethouder Ans Mol, namens de raad, consequent en duidelijk naar voren brengt namens de gemeente.