UPDATE: Museum Tweestromenland maakt doorstart

De West Maas en Waalse VVD is blij dat het museum de schouders zet onder een doorstart. Succes.



Over de voorgenomen snelle sluiting

De West Maas en Waalse VVD betreurt de snelle sluiting van het museum.


Terwijl donderdag 24 januari jl. na meer dan een uur vergaderen, nog €5000 extra subsidie per jaar extra was toegekend om het exploitatietekort voor de komende drie jaar te dekken. De kans werd  daarmee geboden om te laten zien dat het museumbestuur voldoende visie heeft en actie kan ondernemen en samenwerking kan zoeken.

*Linkje naar de vergadering: https://westmaasenwaal.raadsinformatie.nl/vergadering/543243/Gemeenteraad%2024-01-2019



De afgelopen jaren is er al veel gemeenschapsgeld in het museum gestoken. In februari 2007 heeft de gemeente het klooster in Beneden-Leeuwen gekocht voor €425.000 om het museum, dat sinds 1994 bestaat, open te kunnen houden. In 2008 heeft het museumbestuur €850.000 aan subsidies bij elkaar weten te brengen voor een grootschalige verbouwing van het museum. Omdat het museum niet genoeg bezoekers kon trekken zijn in 2014 en 2015 verzoeken gedaan tot huurverlaging. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd voor 2 jaar een verlaging toe te passen en geld beschikbaar te stellen voor de uitvoering van een advies voor marketing en bedrijfsvoering door Gelders Erfgoed. Dit resulteerde in het rapport ‘Samen voor Erfgoed’.  


Met het rapport Samen voor Erfgoed is de opdracht gegeven aan het museumbestuur de adviezen op te volgen en jaarlijks te evalueren. In 2017 leek het beter te gaan, met de komst van wisselexposities. Inmiddels is in 2018 een nieuw museumbestuur aangetreden dat in oktober een nieuwe subsidieaanvraag indiende.


Het bestuur verwachtte van de gemeente dat zij het voortouw zouden nemen partijen bijeen te roepen om over de toekomst van het museum te praten, dat er een subsidieverhoging moest komen van €14.000 en kwijtschelding van de huurachterstand. De Raad heeft vervolgens gevraagd om een visie van het museum en deze is 10 januari 2019 gepresenteerd. Helaas was de visie een herhaling van zetten en ontbrak het aan toekomstplannen en ambitie om zelf actie te nemen.


Voor de fractie van de VVD was het in elk geval onvoldoende om de volledige gevraagde subsidie toe te kennen. Overigens was de fractie al van mening dat het museumbestuur zelf aan zet was en zelf gehoor moest geven om de acties uit ‘Samen voor Erfgoed’ uit te werken en dit niet bij het college terug kon leggen.


Zoals in de Raad van 24 januari ook is aangegeven, vindt de fractie van de VVD  dat er onvoldoende invulling aan het rapport ‘Samen voor Erfgoed’ is gegeven en dat onvoldoende is gedaan om samenwerking te zoeken. 


Op lange termijn is het blijven verhogen van subsidies niet de juiste weg, maar dat het bestuur nu aan zet is om te laten zien dat zelf initiatief genomen wordt en heeft ingestemd met het Raadsvoorstel om drie jaar lang €5000 extra subsidie toe te kennen (bovenop de bestaande subsidie, beheerskosten van het gebouw etc) en legt de vraag terug bij het museum om aan te tonen dat een extra bijdrage gerechtvaardigd is, dat er concrete activiteiten zijn en dat bijvoorbeeld: bezoekersaantallen boven 5000 haalbaar zijn, subsidies niet alleen bij de gemeente aangevraagd dienen te worden, inwoners betrekken, zakelijke sponsoren werven, crowdfunding etc.


De VVD heeft niet ingestemd met het amendement van SMW en de motie van de SP. Het voorstel van SMW bevatte geen financiële onderbouwing, geen lange termijnoplossing en bood geen hulp aan museum, maar alleen aan verduurzaming van het gebouw. De motie van de SP om via het college, Vluchtelingenwerk te betrekken is door de VVD verworpen omdat dit niet de rol van het college is, maar juist van het museumbestuur om te zoeken naar bronnen van inkomsten en samenwerkingen.


Samengevat:

Een streekmuseum is belangrijk voor het behouden en uitdragen van onze identiteit, mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers. Helaas heeft het museumbestuur besloten ondanks een extra subsidie van de gemeente, deze uitdaging niet aan te gaan en de extra toegekende middelen niet te willen besteden. We zijn benieuwd naar het vervolg en houden een vinger aan de pols.